Jdi na obsah Jdi na menu
 


 
RADY  PRO  NOVÉHO  MAJITELE  ŠTĚŇÁTKA
BIŠONKA
(Bichon  á  Poil  Frisé)
 
 bichon-frise.png
 


bichon-frise.png
STÁVÁTE se majitelem velmi vzácného plemene Bišonka. Jedná se o společenské plemeno, pocházející z Francie. Je to bílý, nelínající, malý pejsek, velmi chytrý a učenlivý. Pro svou velikost a povahové vlastnosti se hodí do bytu, ale venku je velmi rád a ani dlouhé procházky mu nečiní potíže.  Dokonce i rád běhá při kole, popřípadě s vámi. Bišonek se zcela přizpůsobí vaší domácnosti a stane se z něj vaše věrná kopie. Je vhodný k dětem i na agility. 
 
bichon-frise.png
PŘI dobré péči se dožívá vysokého věku 12 ‑ 15 let, za stálé čilosti. Štěňátka z naší chovatelské stanice se ve zdraví dožívají i 17 let. Budete‑li si se svým malým psím přítelem rozumět a skutečně ho milovat, dočkáte se na něm mnoho radostí po řadu let. Bišonek vaši lásku k  životu skutečně potřebuje. Bez ní by se z něho stal pouze smutný, ustrašený psík, stále zalezlý někde v koutku. Vždy na to pamatujte, i když vám ve štěněcím věku provede spoustu nezbedností. Nikdy se nenechejte unést hněvem. Pamatujte, že za žádných okolností nesmíte ztratit jeho důvěru a nesmí se vás bát. Nikdy psa nebijte, zkazili byste tím jeho mírnou povahu a nedocílili byste stejně ničeho. Neznamená to ovšem, že mu máte vše dovolit. Musíte být přísní a důslední, ale za všech okolností laskaví. Čím více se budete štěněti věnovat, tím dříve pochopí, co se od něj žádá a rádo poslechne.
 
bichon-frise.pngPŘEDKOVÉ vašeho štěňátka byli velmi krásní psi s mnoha výstavními oceněními. Je zde reálný předpoklad, že i z vašeho štěňátka vyroste krásný pes k vaší radosti. Záleží to teď na vás. Mějte na paměti, že se nikdy nedá určit předem, co ze štěněte vyroste a zda bude vše v pořádku. Pamatujte si, že pro svého pejska jste tím nejlepším člověkem na světě, a že byste mu měli tento jeho obdiv alespoň z části oplatit. Je to váš pejsek, který vás dokáže bezmezně milovat a důvěřovat vám.
 
bichon-frise.png
STANDARD a veškeré informace o chovu tohoto a jiných plemen obdržíte, pokud se stanete členem Klubu chovatelů Bišonků.
 
bichon-frise.png
KLUB poskytuje neocenitelné služby pro nás pejskaře, včetně uznání chovnosti (bonitace) vašeho štěňátka. Seženete zde i kontakt na stříhání psů na výstavy. Vřele toto členství doporučuji. Kontakt na klub v liště vlevo v Oblíbených odkazech.
 
 
 
 
 
 
PÉČE  O  ŠTĚŇÁTKO
 
inz.-3.jpg
   
bichon-frise.png
UDRŽOVÁNÍ ČISTOTY: Čistotě se pejskové učí různě dlouho. Chce to od chovatele velkou trpělivost. Pejska za loužičku nikdy nebijte rukou, pouze ho přísně okřikněte slovem "fuj". Do sedmi měsíců je zbytečné požadovat 100 % čistotu. Hlavně s ním choďte často ven a při močení mu říkejte "udělej loužičku" a pak ho pochvalte. On se časem na tento povel naučí močit. Musíte ho za to odměňovat piškotem. Doma mu k pelíšku dejte na noc molitan nebo deku s absorpční podložkou a on bude chodit močit tam. Vždy ho pochvalte. Do devíti měsíců se mu mění zoubky. Do té doby bude všechno kousat. Je dobré mu dát něco na kousání. Třeba kostičku z buvolí kůže nebo jiný vhodný předmět.
 
bichon-frise.png
ČESÁNÍ: Od nejútlejšího mládí musíte pejska kartáčovat. Hřeben budete potřebovat až v dospělosti - kovový, řídký. Pejska celého prokartáčujte, nenechejte žádnou vrstvu nepročesanou, nevynechat místa za ušima, na bříšku a na nohách, které si obzvlášť neradi nechávají česat, ale musíte být nekompromisní hned od začátku. Bišonci se kartáčují zásadně proti srsti. Kartáčujte nejlépe třikrát týdně (je‑li třeba i častěji), jinak srst zplstí.
 
bichon-frise.png
STŘÍHÁNÍ: Bišonek nelíná, ale má předepsaný výstavní sestřih.  Ve čtyřech měsících pejska ostříhejte na délku srsti cca 2 cm. Po té mu srst krásně zhoustne a doroste do patřičné délky. Hlavu, uši a nohy nestříhejte, pouze přistřihujte. Ocas nestříhejte vůbec. Po půl roce srst pravidelně zastřihávejte, aby stále houstla. Pigmentové, krémové chloupky, které mohl mít ve štěněcím věku  postupně odrůstají a mění se v bílé. Pokud si pejska nebudete sami stříhat, dejte si pozor, aby vám ho střihem nezkazili. Pokud budete stříhat sami, použijte jako předlohu např. fotografii Z Velké knihy o psech.
 
bichon-frise.png
KOUPÁNÍ: Koupejte dle potřeby, ale raději méně. Dávejte pozor na nos a oči. Do uší dávejte vatu. Koupe se ve vlažné vodě. Je dobré používat šampóny, které šetří a nevysušují srst. Třeba bylinkové nebo dehtové (léčivé). Nekupujte ty, které slibují bílou, zářivou srst apod. I žlutých šampónů se vyvarujte, dělají se po nich tmavé skvrny. Důkladně splachujte. Po té pořádně vysušte a po uschnutí ihned vykartáčujte. Pokud nechystáte psíka na výstavu, tak nefénujte. Ničí to srst.
 
bichon-frise.png
UŠI: Při česání prohlížejte uši. Stačí jednou za měsíc. Maz vyčistěte vatou nebo gázou na prstu namočenou v Tea Tree OIL. Nepoužívejte špejli s vatou. Chloupky z uší vytrhávejte, způsobují záněty. Pokud se pejskovi objeví zánět, zlikvidujete ho opět Tea Tree OIL. 2-3x za den s ním ucho vytírejte a odstraňujte z něho maz. Pokud za 3 dny zánět nezmizí, navštivte veterináře.
 
bichon-frise.png
OČI: V případě, že se Vám chloupky kolem očí barví od slz, stírejte slzy dříve, než stečou na srst a dbejte na to, aby chloupky kolem očí byly vystřihané a nemohly je dráždit. Zatím na tento problém nejsou žádné kapky ani masti. Někteří pejsci takto mohou reagovat na kuřecí maso. 
 
bichon-frise.png
DRÁPKY A ŤAPKY: Jednou za tři měsíce kleštěmi ostříhejte drápky, ale dejte pozor! Raději nechejte kousek průhledné rohoviny, než aby pejskovi tekla krev. Zasáhne‑li se nerv, může pejsek i ochrnout. Pokud je pejsek hodně venku, obrousí se mu drápky samy. Polštářky na ťapkách můžete promazávat vazelinou dle potřeby, aby nepraskaly. Jestli pejska venčíte v zimním období na posolených chodnících, natřete mu packy před venčením.
 
bichon-frise.png
PACHOVÉ ŽLÁZY: Pokud pejsek začne sáňkovat (vozit si zadek po zemi), popř. mu zapáchá konečník, je třeba vymačkat pachové žlázy, z kterých vyteče hnědá, silně páchnoucí tekutina. Provádějte to nejlépe při koupání, kde konečník zrovna umyjete. Nebudete‑li si vědět rady, tento úkon vám provede veterinář. 
 
bichon-frise.png
OČKOVÁNÍ: Dle dohody s veterinářem naočkujte pejska na vzteklinu. V dospělosti se očkuje jednou ročně na všechno. Od 3‑4 let věku kontrolujte zoubky, zda se mu netvoří zubní kámen. Jestli ano, nechejte jej odstranit. Dvakrát ročně je potřeba pejska odčervit. Např. Paraquistel Plus. Odčervuje se minimálně jeden týden před očkováním.
 
bichon-frise.png
VLASTNÍ KOUTEK: Každý pejsek musí mít svůj pelíšek, říkáme místo. Povel "místo" musí být pro pejska příkazem, že se má odebrat do svého koutku. Toto soukromí respektujte, nikdy ho z něj násilím nevytahujte. Je to jeho azyl, kde se má cítit za všech okolností v bezpečí. Tohle místo by nemělo být v průvanu nebo u topení. Pokud je to možné, nechejte pejska, ať si jeho oblíbené místo najde sám. Nejlépe se mi osvědčil plastový pelech, který má na dně větrací otvory. Do něho deku, kterou pohodlně vyperete, kdykoliv je to potřeba. Proutěné, či molitanové pelechy pejsek roztrhá nebo rozkouše.
 
bichon-frise.png
Na BLECHY a KLÍŠŤATA používám obojek značky KILTIX nebo BOLFO. Kiltix funguje od dubna do září. Levnější nekupujte, protože nejsou tak účinné. Obojek kupujte dlouhý 70cm a budete ho mít na 2 sezóny. Pokud klíště přece jen najdete, můžete použít k jeho vytažení speciální pinzetu nebo krajón (tužku). Klíště do něho uchopíte a pohodlně vyšroubujete. Nejbezpečnější způsob vytažení je na špejli vatu. Tu namočit do mýdla a jemně jezdit po klíštěti tak dlouho, dokud se samo nepustí. Tento způsob můžete používat i u lidí.
 
bichon-frise.png
VZRŮST A VELIKOST vašeho pejska bude taková, jak vy ji jídlem ovlivníte, i když částečně je velikost vrozená. Hlavně neučte pejska na sladkosti, i když umí krásně loudit. Za odměnu dávám psí piškoty, Pangamin, ovoce, zeleninu nebo pamlsky určené pro psy. V období růstu nesmí pejsek chodit po schodech a při nošení se musí chytat pod zadeček a netahat za nohy. Při hraní nesmíme pejskovi tahat za předměty v tlamě, aby se mu nekřivily zuby. Tahat může pouze pejsek.
 
bichon-frise.png
PIGMENT je vizitkou dobré kondice a výživy psa. Při odběru štěněte musí být výrazný, do jednoho roku by měl být úplný a černý (kolem očí, čumáček, polštářky, varlata). V zimních měsících bývá někdy světlejší, hlavně čumáček. Nejdůležitější je dostatek pohybu na slunci. Ale pozor! Bílí psi bývají alergičtí na slunce. Jestli se u Vašeho pejska objeví červené skvrny na kůži, zejména na bříšku nebo z vnitřní strany nohou, bude lepší, nenechávat pejska dlouhodobě ležet na sluníčku. Dále je vhodné podávat vitamíny D a minerály. Mně se osvědčilo podávání tekutých mořských řas BIOPOLYM. Výsledek není okamžitý. Podávat se musí dlouhodobě, nejlépe hned v zimě, aby až začne výstavní sezóna, byl čumáček patřičně výrazný.
 
bichon-frise.png
POKUD se pejskovi objeví na kůži hnisavé boláky a začne mu opadávat srst, navštivte veterináře, aby Vám ukázal, jak ránu ošetřovat. Ale dříve, než mu začnete dávat léky, podávejte mu minimálně po dobu dvou měsíců každý den ROBORAN dle návodu a lžíci sušeného droždí TEBI nebo pivovarské kvasnice (PANGAMIN).
 
bichon-frise.png
KRMENÍ: Štěňátko do stáří třech měsíců krmte čtyřikrát denně, později dvakrát - ráno a večer. Krmte kompletním, granulovým krmivem pro štěňata, které namáčejte do vody, pokud by pejsci ještě neměli zuby. Důležité je, aby ve složení bylo na prvním místě maso! Hodně masa obsahuje například Prémiové krmivo Brit - 43% masa, ale někteří pejsci ho nemají moc v oblibě. Můžete nahradit jiným, prémiovým krmivem, ale vyhněte se těm, které obsahují soju! Velmi chutná a kvalitní je Calibra. Protože kvalitní krmiva obsahují hodně masa a vitamínů, pes využije většinu živin a má minimum stolice. Výborná kvalita srsti feny i po porodu! Granule tvoří základ stravy. Můžete je ochutit krupicí, jogurtem nebo vařeným masem. Jako doplněk stravy podávejte psí konzervy nebo předvařené těstoviny pro psy. Vnitřnosti, knedlíky, brambory a mléko vynechejte. Pozor na mrkev ‑ způsobuje žluté skvrny. Podávejte ji s něčím mastným, aby se vyloučil karoten. Taktéž pozor na zeleninu, která nadýmá. Vařená vejce omezeně, podporují růst. Ovoce + červené papriky můžete také podávat. Pokud dostane pejsek průjem, tak na zahuštění stolice je dobrá vařená rýže s dušenou mrkví.  Na průjem je výborná Smecta v kombinaci s černým uhlím. Smectu  i uhlí sní pejsek v mokrých piškotech. Namočte 2 piškoty do vody, udělejte v nich jamku a do nich vsypte Smectu a dejte k sobě. Pejskovi to chutná a zabírá do 12 hodin. V případě, že průjem trvá více jak tři dny, musíte navštívit veterináře. Pejsek musí mít stále k dispozici čerstvou vodu! Vřele doporučuji do každého krmení přidávat již zmiňované TEBI nebo PANGAMIN. 

 

Na  závěr  bych  vás  chtěla  požádat,  kdybyste  mi  mohli  podat  zprávu,  jak  jste  s  vaším, novým  členem  rodiny  spokojeni.

 

PŘEJI  VÁM  HODNĚ  RADOSTI  ZE  ŠTĚŇÁTKA.

inz2.jpg